Faceți căutări pe acest blog

Galeria Galateaa - vernisaj Desenul, o părere, o pasăre - vineri, 22.11.2013, ora 18


 Desenul, o părere, o pasăre
curatori: Cristina Bolborea, Monika Pădureț, Aniela Ovadiuc
expun: Arina Ailincăi, Iulius Badiu, Cristina Bolborea, Diana Butucariu, Emil Cassian Dumitraș, Emilia Chirilă, Cătălin Cioancă, Eugen Cioancă, Ionel Cojocariu, Gherghina Costea, Georgiana Cozma, Ileana Danci, Cristian Dobrescu, Angela Grădinariu, Lucia Lobonț, Lucia Maftei, Eugenia Manea, Nicolae Moldovan, Aniela Ovadiuc, Monika Pădureț, Cristina Popescu Russu, Ilie Rusu, Irina Silivestru, Doina Stici, Simona Tănăsescu, Leontin Țibacov, Titu Toncian, Victor Triaire, Vera Ungureanu, Iulian Vîrtopeanu, Gavril Zmicală

expoziția este deschisă începând cu data de 20 noiembrie
vernisaj: vineri, 22 noiembrie, ora 18


La prima vedere, această expoziţie este o încălcare a graniţelor, o invazie sau, în cel mai bun caz, o nepotrivire. Ceramiştii fac ceramică, sculptorii – sculptură, iar „Ana (face sau) are mere”, pentru că aşa scrie la Abecedar. Lucrurile trebuie să stea, potrivit judecăţii comune, şi atunci când este vorba despre artă, în poziţiile care le-au fost distribuite prin programul de sală. De ce s-ar avânta ceramiştii să deseneze? Pentru că „desenul este probitatea artei” (apud Ingres)? Pentru că desenul îndeamnă la smerenie şi la „ascultare”, în sens monahal? (Dar când au fost artiştii ascultători?) Pentru că desenul este o formă de verificare rapidă a ceea ce, în înţeles uzual, se cheamă talent, deci o formă prescurtată de validare?
Probabil că aceste răspunsuri-întrebări sunt doar un desen a ceea ce această expoziţie este de fapt. Aşa cum, îndărătul fiecărui bărbat de succes există o femeie inteligentă, tot aşa, în spatele fiecărui obiect tridimensional se află un desen (2D). El este piatra de temelie a tuturor exerciţiilor plastice posibile şi garanţia de onorabilitate  spirituală a oricărei isprăvi artistice în patru, cinci sau mai multe dimensiuni. În momentul în care vrei să cucereşti lumea (Lumea Nouă, precum Columb), trebuie fie să ai un strop de nebunie, fie să desenezi, pe un plani-glob, traseul călătoriei tale. Sau, când eşti Noe, şi vrei să atingi uscatul după Potop,  să dai drumul unei păsări care să se aşeze, care să nu se mai întoarcă. Desenul este o formă de certitudine a artistului, sub formă de ancoră zburătoare.
Cristina Bolborea


Raluca Băloiumanager galeria Galateea, 074.535.59.41, 021.317.38.14
galeriagalateea.blogspot.roCalea Victoriei, nr 132, București
Program: luni:11-19, marți-vineri: 12-20